În cadrul acestui articol dezoltat în cadrul Mentors Club Bacău vom vorbi despre cinci pași pentru a o învinge.

Înainte de a continua oprește-te pentru câteva minute și gândește-te la o experiență personală când ți-a fost frică de ceva și totuși ai reușit să o învingi. Ce crezi că te-a ajutat cel mai mult să treci peste propria-ți frică?

„Frica nu este nimic mai mult decât o stare a minții” – Napoleon Hill

Oamenii au în general frică de necunoscut

Imaginează-ți o persoană care nu știe să înoate. Crezi că acea persoană are frică de apă? Sau altfel spus dacă ai arunca acea persoană într-o apă mai înaltă ca ea, crezi că i-ar fi frică? În 99% din cazuri răspunsul este absolut.

Dar dacă acea persoană ar urma un curs de înot și ar învăța să înoate. Dacă am mai arunca acea persoană într-o apă, crezi că i-ar mai fi frică? Iar răspunsul este că nu.

Ei bine singura diferență dintre cele două scenarii de mai sus este cunoașterea.

Marie Curie, dublă laureată a premiului Nobel spunea următoarele:

„Nu trebuie să te temi de nimic în viață, ci doar să înțelegi. Acum este momentul ca să înțelegi mai mult ca să te temi mai puțin” – Marie Curie

Cu toții avem de-a face cu diferite frici în fiecare zi. Dacă ești om, cu siguranță știi senzația. La baza ei frica este benefică, pentru că ne protejează de pericole, de aceea nu băgăm mâna în foc sau nu ne jucam pe marginea unui bloc. Problema apare atunci când ești în completă siguranță dar nu faci un lucru din cauza fricii cum ar fi să îți spui părerea în fața unui grup, sau să vorbești în public, sau să inviți o fată drăguță la dans, etc.

Frica poate fi și trebuie gestionată

Atâta timp cât vei trăi într-o măsură mai mare sau mai mică trebuie să fii conștient că tu și eu ne vom confrunta cu diverse frici. Diferența dintre învingători și ceilalți este că cei care înving știu cum să își gestioneze fricile, să le controleze astfel încât acestea să nu le stea în calea propriilor vise.

5 Pași pentru a învinge frica

a) Antrenează-ți curajul

Când este ultima dată când ai făcut un efort conștient pentru ați antrena curajul? Dacă ai dificultăți în a răspunde la această întrebare, atunci astăzi ai șansa unui nou început.

Ca să ne depășim fricile, avem nevoie de curaj, însă acesta nu vine de la sine, ci trebuie antrenat. Astfel trebuie să vânăm intenționat ocaziile prin care ne putem antrena curajul zi de zi. Nu trebuie să fie ceva foarte mare cum ar fi săritul cu parașuta, ci trebuie să începi cu pași mărunți. Câteva lucruri pe care eu le fac pentru a-mi antrena zilnic curajul sunt: să îmi asum riscuri mici și calculate de timp și bani, să port o conversație cu o persoană pe care nu o cunosc, să mă prezint într-un grup nou, etc.

Fiecare are ritmul său, însă ceea ce este important este să începi și să perseverezi.

b) Detașează-te de rezultate

De multe ori ceea ce ne face să abandonăm ceva este frica de ce vor spune ceilalți sau dacă te vei face de rușine. Fiecare din noi are tendința de a se compara cu ceilalți din jurul său, astfel încât de multe ori renunțăm la o acțiune deoarece avem frica că nu ne va ieși ceva la fel de bine ca X persoană, însă acest lucru este greșit. Atunci când ne propunem să facem ceva, trebuie să ne detașăm de rezultatele obținute, pentru că orice vom face va fi o experiență care va contribui la ceea ce noi devenim. Astfel încât chiar dacă faci ceva și nu-ți iese deloc ce ți-ai propus, nu este atât de important rezultatul cât este de important faptul că tu ți-ai învins firca și ai trecut printr-un proces care te-a transformat într-un fel sau altul. Data următoare când vei repeta acea acțiune vei construi pe baza experienței dobândite anterior.

c) Împrietenește-te cu eroii

Petrece timp cu cei care au trecut prin situații similare cu ale tale și află cum au făcut de și-au depășit fricile. Zilnic suntem înconjurați de oameni, pune întrebări și află persoanele care sunt mici eroi ai propriilor vieți, care au reușit să obțină victorii și stai de vorbă cu ei despre cum au reușit. I-ați notițe într-un jurnal și pune în aplicare. Dacă nu reușești, mergi din nou la ei și roagă-i să te ajute spunându-le cu ceea ce te confrunți.

d) Fii deschis la schimbare

Tendința noatră este să ne mulțumim cu ceea ce avem, chiar dacă ceea ce avem este de multe ori sub pragul suficienței. Dar un mic erou ca tine care caută să afle cum să învingă frica și luptă împotriva fricilor sale, trebuie să aibă o minte deschisă spre schimbare. Nu poți să faci același lucruri zi de zi și să aștepți rezultate diferite, ci trebuie să ieși din zona de confort și să faci lucruri care poate nu le-ai făcut niciodată, astfel vei avea șansa unui viitor mai bun pentru tine cât și pentru cei dragi. Este mai bine să încerci să faci tot ceea ce-ți stă în putere decât să trăiești toată viața cu regretul întrebării „ce-ar fi fost dacă…”

e) Crești spiritual

Deși curajul este necesar în depășirea fricilor, acesta nu este și opusul fricii, ci credința este.

Credința reprezintă încrederea neclintită în lucrurile care nu se văd. De aceea unde unii văd doar „nu se poate” alții văd oportunitate. Lumea în care trăim este mult mai complexă decât doar lucrurile pe care le vedem de aceea trebuie să acordăm importanță propriei creșteri spirituale în viața de zi cu zi, adică lucrurilor spirituale de care suntem înconjurați. Acest lucru înseamnă dezvoltarea unei relații personale cu Dumnezeu Tatăl prin fiul său Isus Cristos prin care să primim ajutorul în depășirea fricilor. Astfel la vremea potrivită unde alții vor spune „nu pot pentru că mi-e frică” tu să spui „pot pentru că Dumnezeu mă ajută”. Istoria omenirii este plină de astfel de exemple de biruințe ale oamenilor care au avut încrede în Dumnezeu și au realizat lucruri la care nici măcar nu au îndrăznit să viseze.

În final este important să știm ceea ce Dumnzeu ne învață din Cuvântul Său (Biblia) despre frică:

„Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de stăpânire de sine.” – 2 Timotei 1:7 NTR

Te invit să ne întâlnim la următoarea întâlnire Mentors Club.

Învaţă. Practică. Fii mentor.

semnatura de mana Blanaru Alexandru2